La Mineta de Reus, en procés de consolidació industrial

El barri de La Mineta de Reus, zona residencial de cases baixes parellades segons el Pla d’Ordenació Urbana, està en ple procés de reindustrialització patrocinat per l’Ajuntament.

Fa quinze dies l’AVV de la Mineta hem tingut una nova reunió amb Noemí Llauradó, Carles Prats i Marina Berasategui (vice alcaldessa i responsables polítics d’urbanisme de l’Ajuntament), han admès que si avui qualsevol empresa de logística com SEUR, MRV, GLS o Correos Express, o totes elles, demanen llicència industrial per a la seva seu logística en les naus del barri, que els darrers mesos els propietaris han estat netejant i adequant, els la concediran sense problemes.

També ens ha arribat la notícia que s’està planificant la posada en marxa d’un «gran coworking» en una d’elles. No en tenim més detalls, però la implantació en el barri d’empreses de logística és un important atractiu per a altres empreses.

L’Ajuntament de Reus està executant un pla, preconcebut o no, d’industrialització d’aquest barri. En principi semblava que es tractava d’un pla de govern d’ERC, anteriorment, quan Dani Rubio d’Ara Reus era responsable de la concessió de llicències industrials, hi va haver un intent que no va reeixir, però ara si. En contradicció amb això els responsables d’ERC al consistori ens diuen que ells no volen permetre aquestes llicències, però que no els ha quedat altre remei que autoritzar-les degut a que els tècnics d’Urbanisme de l’Ajuntament així ho han informat. No sabem si és així o bé la proximitat de les eleccions els ho fa dir, però ara ERC diu que és culpa dels tècnics que signen els informes.

Però, com hem arribat aquí?

L’any 1999 l’Ajuntament de Reus aprova el Pla d’Ordenació Urbana en que defineix el Barri de La Mineta com a zona residencial, i concretament els carrers Cervantes i Duesaigües com Clau IV, que segons el POUM només permet cases baixes parellades, i esmenta les poques empreses que hi quedaven com indústria a extingir. I efectivament fa més de 15 anys aquestes empreses es van traslladar a polígons industrials de la ciutat i el Barri de la Mineta ha tingut un gran creixement residencial, quedant quatre naus en desús i abandonades a l’espera de ser enderrocades per a convertir-se en habitatge.

Però tot això està canviant, a l’agost de 2018 la fundació privada AFMA, propietària d’una nau en el carrer Cervantes, decideix posar en marxa un taller industrial de confecció i marroquineria. En aquell moment en Dani Rubio, d’Ara Reus, era el regidor que havia d’autoritzar les llicències industrials. En no ser possible autoritzar aquesta llicència AFMA va desmuntar la indústria i va tornar a tancar la nau.

Més endavant AFMA lloga aquesta nau a GLS, una empresa de logística, la qual demana un certificat d’idoneïtat per a la posada en marxa de la seu principal a la ciutat. A principis de març de 2019 l’Alcalde i el Secretari emeten un certificat informant-los que no és possible autoritzar aquesta activitat degut a que no hi ha un habitatge, requeriment explícit del POUM.

Al maig del 2019, després de les eleccions municipals, ERC assumeix la responsabilitat política d’Urbanisme, el mateix Carles Prats es reuneix amb els empresaris interessats i a partir d’aquest moment els tècnics de l’Ajuntament, que a principi del mateix any havien informat negativament, ara informen positivament. No només això si no que a partir d’aquest moment hi ha un tracte de favor amb aquests empresaris per part de l’Ajuntament amb concessions irregulars i despistant les denúncies del veïnat.

Cal dir que, durant l’any i mig que va durar la tramitació de l’expedient fins a la concessió de la llicència industrial, l’alcalde Carles Pellicer no ens va voler rebre ni tant sols va respondre la multitud de peticions que li vam fer per parlar-ne. Avui la llicència ja ha canviat de nom i pertany a APSA Global Express SL, una societat de l’entorn d’Andreu Pintaluba SA, franquiciada de la seu logística de NACEX a Reus.

Deixa un comentari